Adrian Năstase cere eliberarea condiționată

Adrian Năstase cere eliberarea condiționată
Publicat: 03/07/2014, 18:33
Actualizat: 06/07/2016, 03:14

Fostul lider PSD, premierul Adrian Năstase, a depus o cerere de eliberare condiționată la comisia Penitenciarul Jilava, unde se află încarcerat pentru a-și ispăși pedeapsa de 4 ani și 6 luni de închisoare. Avocatul său, Ion Cazacu, a declarat că nu știe dacă Năstase îndeplinește condițiile pentru această eliberare condiționată, și anume de a fi îndeplinit deja o treime din pedeapsă.

Avocatul Ion Cazacu a declarat joi, pentru Mediafax, că membrii comisiei de la Penitenciarul Jilava au stabilit că Adrian Năstase poate fi propus pentru liberare condiționată, întrucât îndeplinește condițiile prevăzute de lege.

Ion Cazacu a spus că membrii comisiei au ajuns la o concluzie în privința lui Năstase și că aceasta va fi trimisă instanței, care va da o decizie privind liberarea condiționată a fostului premier.

Surse din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) au declarat, pentru Mediafax, că Adrian Năstase a intrat automat în atenția comisiei de la Penitenciarul Jilava, întrucât întrunește condițiile necesare eliberării condiționate.

Comisia de liberări condiționate de la Penitenciarul Jilava, unde este încarcerat Adrian Năstase, a verificat dacă fostul premier a executat o treime din pedeapsă și a stabilit că este propozabil pentru eliberare. Propunerea comisiei va fi transmisă instanței de judecată, care va decide, în final, dacă Adrian Năstase va putea sau nu să părăsească penitenciarul, au precizat sursele citate.

Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a declarat pentru Mediafax că membrii comisiei de la penitenciar au analizat cât anume din pedeapsă s-a executat și dacă, prin activitatea depusă în penitenciar sau prin comportamentul de acolo, fostul premier poate beneficia de liberarea condiționată.

După ce comisia de liberare condiționată din penitenciar face propunerea, dosarul ajunge la un judecător, singurul care poate propuse liberarea condiționată. O decizie va fi luată de instanță, după o primă examinare la nivelul judecătoriei și după o eventuală contestare la instanța superioară, a explicat Cazacu procedura în acest caz.

Avocatul a mai spus că, în analiza dosarului, comisia a luat în calcul, în primul rând, fracția prevăzută de lege care trebuie să fie executată. În cazul lui Adrian Năastase, această fracție este din cele două condamnări, de patru ani și respectiv doi ani de închisoare, care au fost contopite și la cei patru ani s-a adăugat un sport de pedeapsă de șase luni.

Cazacu a precizat că întrucât se au în vedere condamnări pentru fapte petrecute înainte de 1 februarie, ceea ce se ia în calcul este o treime din pedeapsa totală de patru ani și șase luni a lui Năstase.

Avocatul a mai spus că, la zilele pe care le-a efectuat efectiv în penitenciar, din pedeapsă vor fi scăzute și „zilele câștigate” dacă a prestat activități fizice, practice sau activități intelectuale din care rezultă o lucrare științifică. Cazacu a precizat că, din ceea ce știe, regulamentul actual al penitenciarului prevede că, pentru o lucrare științifică, un deținut poate câștiga 30 de zile, care se iau în calcul ca fiind executate.

Prima condiție este să fie îndeplinită fracția de pedeapsă care trebuie executată pentru a fi propus pentru liberare condiționată, iar a doua ține de comportamentul în penitenciar, de activitățile desfășurate acolo, a mai spus Cazacu.

Adrian Năstase execută o pedeapsă de patru ani și șase luni de închisoare, după ce a fost condamnat în dosarele „Zambaccian” și „Trofeul calității.

În 24 iunie, Curtea de Apel București a decis, după contopirea condamnărilor primite de fostul premier în dosarele „Zambaccian” și „Trofeul calității”, să adauge un spor de șase luni la pedeapsa de patru ani pe care o executa fostul premier din 6 ianuarie.

Din pedeapsa lui Adrian Năstase a fost scăzută perioada în care a stat în penitenciar, respectiv din 20 iunie 2012 până în 18 martie 2013, când a executat pedeapsa de doi ani primită în dosarul „Trofeul calității” și din 6 ianuarie până în prezent.

Adrian Năstase execută patru ani și șase luni de închisoare, după ce Curtea de Apel București i-a adăugat un spor la pedeapsa de patru ani, în urma contopirii condamnărilor primite de fostul premier în dosarele „Zambaccian” și „Trofeul calității”, decizia fiind definitivă.

Instanța Curții de Apel București a admis contestația Direcției Naționale Anticuropție (DNA) și a dispus ca la pedeapsa de patru ani de închisoare pe care o execută Adrian Năstase să se adauge un spor de pedeapsă de șase luni.

Decizia a fost luată în dosarul în care Adrian Năstase a cerut contopirea pedepselor de patru ani de închisoare din dosarul „Zambaccian” și de doi ani de închisoare din dosarul „Trofeul calității”.

Hotărârea instanței este definitivă, Adrian Năstase urmând să execute o pedeapsă de patru ani și șase luni de închisoare.

În aceste condiții, avocatul lui Adrian Năstase nu a mai putut solicita liberarea condiționată, așa cum intenționa să facă dacă fostul premier rămânea cu pedeapsa de patru ani.

Tribunalul București a decis, în 8 mai, ca Adrian Năstase să execute patru ani de închisoare, fără a-i aplica un spor de pedeapsă, după comasarea condamnărilor primite de fostul premier în dosarele „Zambaccian” și „Trofeul calității”.

Prin decizia din 8 mai, instanța a decis să scadă din pedeapsa de patru ani perioada în care Năstase a stat în penitenciar, respectiv din 20 iunie 2012 până în 18 martie 2013 și din 6 ianuarie până în prezent. Totodată, Tribunalul București a dispus ca, după terminarea executării pedepsei, Năstase să aibă mai multe interdicții, pe o perioadă de cinci ani.

Decizia a fost contestată de procurori la Curtea de Apel București, care a pronunțat o decizie definitivă în acest caz.

DNA ceruse Curții de Apel București ca la pedeapsa de patru ani pe care o execută Adrian Năstase să se aplice un spor de un an.

Instanța supremă i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soția acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat în aceeași zi.

Fostul premier a fost acuzat în dosarul „Zambaccian” pentru că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct și prin intermediul soției sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China și cheltuielile aferente acestor importuri, precum și contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu și din București.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanța supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”. El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 și pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul București a admis cererea lui de eliberare condiționată.
În dosarul „Mătușa Tamara”, Adrian Năstase a fost achitat definitiv, în septembrie 2012, de Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru fapte de corupție. În același dosar au fost achitați și Ioan Melinescu și Ristea Proboi, pentru complicitate la fapte de corupție.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal